Нийтлэл 01 сарын 25, 2019

Кофед дуртай хүн бүхэнд: Кофе уудаг хүмүүс мэдрэлийн өвчин тусах магадлал бага

 

Надтай адил кофед дурлагч хэн бүхэнд зориуллаа.

 Жижиг зүйлээс кайфийг мэдэрхийг хүсдэг. Яагаад ч юм хэцүү зүйл тулгарвал шууд л кофе уумаар санагддаг. Кофе ууна гэхээр л нэг л сайхан мэдрэмж . Өглөө ажилдаа ирээд хамгийн түрүүнд хийдэг зүйл мэдээж компьютерээ асаагаад кофегоо чанана Тэгээд И-Мэйл шалгангаа кофе ууна. Үнэр нь, амт нь, өнгө нь надад таалагддаг. Өнгө нь тансаг хар өнгө угаасаа классик л даа.  Зэвүүн хар цагааныг муу сайнтай холбоод байдаг нь сонин санагддаг. Хар бол муу, цагаан бол сайн гээд .

Аз жаргалтай байх нь л хүний амьдралын зорилго. Аз жаргалтай байх тэр мэдрэмжийг мэдрэхийн тулд жижиг зүйлээс кайфарч сурах хэрэгтэй мэт. Жижигхэн зүйлс л аз жаргал өгдөг биздээ? Кофе уух гэх мэт .

Тэгвэл өдөрт 5 аяга кофе уудаг гэж үзвэл өдөржингөө л кайфирчдаг юм байна. 5 аяга их гэж үү гайгүй шдээ. Өвчин тусах хэцүү. Гэхдээ өвчин дотроос сэтгэцийн өвчин хамгийн хэцүү санагддаг.Мартах өвчин буюу Алцхеймерийн өвчин харин кофе уудаг хүмүүс олон төрлийн алцхеймэрийн өвчин тусах магадлал бага байдаг. Өдөрт 4–5 аяга кофе уудаг бол тусахгүй гэжээ. Кофе зүрхэнд муу , зүрх дэлсдэг гээд л олон хүн ярьж байхыг сонссон биздээ. Кофе зүрхэнд муу гэдэг нь домог гэнэ. Учрыг илүү тодруулахын тулд кофены эрүүл мэндэд үзүүлэх ашигтай тал “HEATH LINE” сайт дээр нийтлэгдсэн кофений 13 ашигтай талыг кофенд дурлагч таньд зориулан орчуулан хүргэж байна.

Кофе бол маш эрүүл ундаа
Кофе нь таны эрүүл мэндийг сайжруулах ашигтай шим тэжээл бүхий аксидентыг агуулдаг. Судалгаанаас харахад Кофе уудаг хүмүүс хүнд хэлбэрийн өвчин тусах эрсдэл бага байдаг. 
Кофе уудаг хүмүүс дээр хийсэн Кофены эрүүл мэндэд ашиг тустай 13-н талыг авч үзье
1. Кофе нь эрч хүчний түвшинг сайжруулж илүү ухаалаг болгодог.
Кофе хүмүүсд бага ядарсан мэдрэмжийг төрүүлж эрч хүчний түвшинг ихэсгэн хүмүүсд тусладаг. Үүний шалтгаан нь Кафейн гэж нэрлэгддэг сэргээш агуулдаг бодис кофенд агууллагддаг ба кафейн нь дэлхий даяараа хамгийн их тархсан сэтгэцэд нөлөөлдөг бодис юм. 
Кофе уусны дараагаар кафейн цусруу тархдаг бөгөөд цусаар дамжин тархинд хүрдэг байна. Тархинд хүрснээр неоротрансмитнаратерийг ихэсгэдэг үүнийг Аденозин гэдэг.
Хүн дээр явуулсан олон сорилтуудын үзүүлж байгаагаар кофе нь тархины янз бүрийн үйл ажиллагааг сайжруулдаг. Үүнд дурсамж, амьдралын хэв маяг сонор сэрэмжтэй байдал амьдралын эрч хүч танин мэдэхүйн үйл ажиллагаа зэргийг хамааруулна.
Кафейн нь тархин дахь нэротранминийг идэвхжүүлдгээрээ тархинд сэргээх нөлөөг үзүүлдэг. Энэ нь эрч хүчний түвшин, хэв маяг тархины олон төрлийн үйл ажиллагааг сайжруулдаг. 
2. Кофе өөх тос шатаахад туслана 
Кафейн өөртөө өөх тос агуулах бүхий л төрлийн бодисыг агуулдаг гэдгийг та мэдэх үү?
Кафейн хамгийн эрүүл өөх шатаах байгалийн бодисийг агуулдаг нь сайн хэрэг.  Хэд хэдэн судлагааны үзүүлж байгаагаар Кафейн нь бодисийг 3–11 хувь хүртэл идэвжүүлдэг.
Өөр нэгэн судлагааны үзүүлж байгаагаар кафейн нь өөхийг ихээр шатаадаг бөгөөд таргалалтай хүмүүсийн 10 аас илүү хувь 29 хувь хүртэл өөхийг шатаадаг бол туранхай хүмүүсийн хувьд 12 хувь байдаг байна.
Гэсэн хэдий ч үүний сайн үр дагавар нь урт хугацааны туршид кофе ууж буй хүмүүсд л хамаатай аж.  Хэд хэдэн судлагааны үзүүлж байгаагаар Кафейн биеийн өөх шатаах үйл явцад нөлөөлдөг бөгөөд бодисын солилцооны түвшинг ихэсгэдэг.
3. Кафейн бие махбодийн хүчин чадалыг огцом нэмэгдүүлдэг.
Кафейн мэдрэлийн системийг сэргээдэг. Үүнээс шалтгаалан биеийн өөх тосыг шатаах сигналыг өгдөг.  Кафейн цусан дахь адреналины хэмжээг ихэсгэн нь тэмц эсвэл нис гэсэн хармонийг бий болгодог ба бидний бие махбодь энэ үед ачаалал авахад аль хэдийн бэлэн болсон байдаг байна. Кафейн таргалалтын бууруулдаг. Цусан дахь тосны хүчлийн хэмжээг багасган боломжтой хэмжээнд хүргэдэг. Эдгээр өгөгдсөн өгөгдлүүдээс үзэхэд кафейний бие махбодид үзүүлэх нөлөө 11–12 хувь байгаа нь гайхшуурлам.
Фитнес клубд явахаасаа 30 минут эсвэл 1 цагын өмнө кофе уух нь таныг илүү эрч хүчтэй болгодог.
Кафейн адреналины хэмжээг ихэсгэн мөн өөхний хүчлийг багасгадаг. Энэ нь бие махбодийн үйл ажиллагааг сайжруулахад чухал ач холбогдолтой. 

4. Нэн шаардлагатай шим тэжээлтэй бодисууд кофенд агуулагддаг.

Кофе бол цэвэр уснаас хамаагүй илүү. Кофены үрнээс эхлээд эцсийн бүтээгдэхүүн болгоход маш олон шим тэжээлтэй бодисууд кофенд ордог.
1 аяга кофены найрлага:
Рибофлавин б2 комплекс агуулдаг. Шар витамин бодисын солилцоог идэвхжүүлдэг. Үүний найрлаганд олон төрлийн амин дэм ялангуяа сүү ихээр орсон байдаг. РДА-н 11 хувь
Пантотеник Акид РДА-н 5 хувь , Пантотеникийн хүчил гэж нэрлэгддэг усанд шууд уусдаг витамин;
Магна болон Потасиам РДА-3 хувь Нүүрсттөрөгчөөс гаргаж авдаг элемент Кофены өнгийг бий болгодог;

Магни болон Пиатин Б3 найрланганд нь магни болон загас сүү өндөг ногоон хүнсний ногоо агуулдаг;

Ихэнхи хүмүүс өдөрт нэг аяга кофе уудаг. 3 аас 4 аяга кофе уудаг тохиолдолд та доорхи зөвлөмжүүдийг тэмдэглэж авах хэрэгтэй.
Кофе нь хэд хэдэн чухал элементүүдийг агуулдаг. Үүнд: Рибоплейм Пантотейнт Антийт Магнт болон Ниаксин байдаг байна.
5. Кофе 2 төрлийн чихрийн шижин өвчин тусах магадлалыг багасгадаг
Чихрийн шижний 2 төрлийн өвчин нь дэлхий даяараа асар том асуудал болж байна. Одоогоор энэ хоёр төрлийн чихрийн шижингээр 300 орчим сая хүн өвчлөн зовж байна..
Чихрийн шижин нь цусан дахь сахарын хэмжээ болон инсулиний илүүдлээс бий болдог.
Судлагаанаас харахад кофе уудаг хүмүүс 2 төрлийн чихрийн шижин өвчин тусах магадлал 23–50 хувиар бага байдаг. 
457,922 хүнийг хамруулсан нийт 18 төрлийн судлагааны ерөнхий тоймийг авч үзвэл:
Өдөрт 1 аяга кофе уудаг хүн чихрийн шижин тусах магадлал энгийн хүнтэй харьцуулахад 7-н хувиар бага байдаг. 
Хэд хэдэн судлагааны ажиглалтын явцаас авч үзвэл Кофе уугчид Дэлхий даяараа 300 сая хүнийг хамруулаад байгаа 2 төрлийн чихрийн өвчин болон ой санамжаа алдах болон оюун ухааны хомсдолд орохоос хамгаалагддаг байна.
Ой санамжаа алдах өвчин нь мэдрэлийн өвчлөлийн хамгийн их тархсан хэлбэр бөгөөд дэлхий нийтийн оюун ухааны хомсдолын хамгийн том шалтгаан болж байна.
Ихэвчлэн 65-аас дээш насны хүмүүс энэ өвчинийг тусдаг. Харамсалтай нь ой санамжаа алдах өвчин нь эмчлэгдэдгүй байна. Гэсэн хэдий ч эхний эхний хэсэгт үзүүлсний дагуу хэд хэдэн аргаар энэхүү өвчнөөс урьдчилан сэргийлж болно.
Үүнээс урьдчилан сэргийлхийн тулд өдөр тутамдаа эрүүл хоол идэж дасгал хөдөлгөөн хийн кофе уух нь гайхалтай үр дүнтэй арга юм.
Хэд хэдэн судлагаанаас харахад кофе уудаг хүмүүс Ой санамжаа алдах өвчин тусах магадлал энгий хүнтэй харьцуулахад 65 хувиар бага байдаг.
Мөн Кофе уугчид нь дэлхий дахины тархаад буй оюун ухааны хомсдолд орох магадлал маш байга байдаг.
7. Кафейн Парксионы өвчин тусахаас сэргийлнэ
Паркинсон өвчин нь мэдрэлийн системийн Анзейнмерсийн дараагааар ордог хоёрдогч том мэдрэлийн өвчин юм.Парксионы өвчин зөвхөн энэ өвчнөөр америкь л гэхэд 1 сая хүн өвчлөөд байгаа юм ямар шалтгаанаас болж тусдаг нь тодорхойгүй бөгөөд эмчлэгдэдгүй өвчин юм. Тархины демонтиний эсийн үхлээс шалтгаалдаг гэж үздэг.
Энэ өвчин тусахаас урьдчилан сэргийлэхэд анхаарал хандуулах зайлшгүй шаардлагатай.
Судлагаанаас харахад Кофе уугчид Парксионы өвчин тусах магадлал 32–60 хувиар бага байдаг.
Энэ тохиолдолоос харахад кафейн сайн үр нөлөөг үзүүлдэг. Кафейн агуулаагүй кофе уудаг хүмүүсд энэ нь хамаарахгүй юм.
Кофе уудаг хүмүүс мэдрэлийн хоёрдогч том өвчин болох Парксионы өвчин тусах магадлал 60 хувиар бага байдаг.
8. Кофе элэг хамгаалдаг 
Элэг бол хүний бие дэх зуу зуун үйл ажиллагааг явуулж чаддаг гайхалтай эрхтэн юм. Элэгний өөхжилт болон бусад түгээмэл хэд хэдэн өвчнүүд энэнд шууд нөлөөлдөг. Эдгээр өвчний ихэнхи нь элэгний цироз үүсэх нөхцөлийг бий болгодог бөгөөд цирос нь хурдан хугацаанд элэгийг бүхэлд нь хамруулдаг.
9.Кофе цирос тусахаас хамгаалдаг
Өдөрт 4 болон түүнээс дээш аяга кофе уудаг хүн элэгний цироз тусах магадлал 80 хувиар бага байдаг. Кофе уудаг хүмүүс элэгний хэд хэдэн төрлийн өвчин тусахаас сэргийлэгддэг. Элэгний цироз тусах магадлал бага байдаг.Кофе элгэнд сайнаар нөлөөлдөг ,Кофе сэтгэл гутралтай тэмцдэг бөгөөд тархийг илүү аз жаргалтай болгодог. 
Сэтгэл гутрал нь амьдралын хэв маяг алдагдсанаас үүсдэг сэтгэцийн эмгэг өвчин юм. АНУ-ын хүн амын 4,1 хувь нь энэ өвчлөлөөр өвдсөн бөгөөд Криторын эмнэл зүйн сэтгэлд гутралд хүргэсэн байна.

Харвардын 2011 онд хэвлэгдсэн судлагаагаар өдөрт 6-с дээш аяга кофе уудаг эмэгтэй хүн сэтгэл гутралд автах магадлал 20 хувиар бага байдаг. 
208,424 хүнийг хамарсан өөр нэгэн судалгаанаас харахад өдөрт 4- с дээш аяга кофе уудаг хүн амиа хорлох магадлал 53 хувиар бага байдаг. 

10. Кофе уугчид нь зарим төрлийн хорт хавдар тусах магадлал бага байдаг.

Үүнд дурсамж, амьдралын хэв маяг сонор сэрэмжтэй байдал амьдралын эрч хүч танин мэдэхүйн үйл ажиллагаа зэргийг хамааруулна.
Кафейн нь тархин дахь нэротранминийг идэвхжүүлдгээрээ тархинд сэргээх нөлөөг үзүүлдэг. Энэ нь эрч хүчний түвшин, хэв маяг тархины олон төрлийн үйл ажиллагааг сайжруулдаг. 
11. Зүрхний өвчин кофеноос шалтгаалдаггүй  харин ч цус харвалтаас сэргийлдэг

Энэ нь кафейн цусны даралтыг нэмэгдүүлдэгтэй холбоотой. Энэ нь үнэн хэдий ч үр нөлөө нь бага 3–4мм/нд байдаг. Тогтмол кофе уувал энэ хэмжээ нэмэгддэг.Мөн тархин дахь цусны даралт их тохиолдолд хүмүүстэй адил нөлөө үзүүлдэг.
Судлагаанаас харахад кофе зүрхний өвчин тусах магадлалыг ихэсгэдэг гэсэн домогтой нийцдэггүй байна.  Зарим баримт нотолгооноос хархад кофе уудаг эмэгтэй хүн зүрхний өвчин тусах магадлал нь бага байдаг. Зарим судлагааны харуулж байгаагаар Кофе уугчид цус харвах магадлал 20 хувиар бага байдаг.  Кофе цусны даралтыг бага зэрэг нэмэгдүүлэх ч цаг өнгөрөх тусам буцаад багасгадаг.
12. Кофе урт наслахад туслана.
Кофе уудаг хүмүүс олон төрлийн өвчин тусах магадлал бага байдаг бөгөөд Кофе нь таныг урт наслахад тусладаг.
Дээр дурьдсан хэд хэдэн судалгаанаас ажиглан үзэхэд Кофе уугчид үхлийн шалтгаан нь бага байдаг.
18–24 насны хүмүүсийг хамруулсан 2 том судлагаанаас үзэхэд кофе уугч Эрэгтэйчүүдийн 20 хувь нь эмэгтэйчүүдийн 28 хувь нь өвчнөөс болж нас барах магадлал бага байдаг. Энэ нөлөө нь ялангуяа 2 төрлийн чихрийн шижин өвчин дээр харагддаг.
20н жилийн турш судлагдсан өөр нэгэн судлагаанаас харахад Кофе уудаг хүн чихрийн шижингээс болж нас барах магадлал 30 хувиар бага байдаг.
13. Жимс хүнсний ногооноос авдагаас их антидиксиыг хүмүүс кофеноос авдаг
Кофе бол Антидиоксений Америк маягийн хоололтын хамгийн том эх сурвалж. Барууны хоолны дэглэмийг стандартаар хооллодог хүмүүсийн хувьд кофе нь эрүүл хоололтын нэг юм. Энэ нь кафейны их хэмжээний антидикосын агууламжтай холбоотой юм. Судлагаанаас үзэхэд жимс хүнсний ногооноос авдагаас их антидиксиыг хүмүүс кофеноос авдаг.
Кофе бол бүхий л цаг хугацааны турш энэ гараг дээрх хамгийн эрүүл ундаа юм.

Англи хэл дээрхи эх сурвалж: https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee#section10

 

Сэтгэгдэл бичих

arrow icon